GoCrackIt

Quiz 11 Six Sigma Questions and Answers

Question No 1

1. Six Sigma was originated by __________ at __________

  • Jack Welch at GE Electric
  • Bill Smith at Motorola
  • Katsuaki Watanable at Toyota
  • Akio Toyoda at Honda

Answer : Bill Smith at Motorola

Bill Smith is the father of Six Sigma process and was working at Motorola.Read more :

Question No 2

2. What is Pareto Principle?

  • 80% of results will come from 20% of efforts
  • 100% efforts are needed to get 80% results
  • 20% of work can be done in 80% of time
  • None of the above

Answer: 80% of results will come from 20% of efforts

Vilfredo Pareto discovered that 80% of healthy pods of peas were found on 20% of his plants. He investigated it further to find that this principle is true across a lot of phenomena.

Question No 3

3. 99.7% is considered as what level of Sigma?

  • One Sigma
  • Two Sigma
  • Three Sigma
  • Six Sigma

Answer: Three Sigma

The Three sigma quality standard of 99.73 percent translates to 2,700 defects per million failures.

Question No 4

4.How many defects per million opportunities are allowed in 6 Sigma?

  • 3.14
  • 3.4
  • 3.75
  • 3.6

Answer : 3.4

Under a six sigma process only 3.4 defects per million opportunities are permissible. This is highly important in cases like airplane manufacturing, pharmaceutical companies etc.

Question No 5

5. What is the flow for a Six Sigma projects?

  • Define - Measure - Analyze - Improve - Control
  • Design - Manage - Analyze - Increment - Care
  • Define - Manage - Analyze - Iterate - Correct
  • None of the above

Answer: Define - Measure - Analyze - Improve - Control

DMAIC helps in designing and implementing Six Sigma process to achieve results for the business.

Question No 6

6.What does the below image indicate?

Egg
  • Pareto Analysis
  • Sigma Analysis
  • Fung Analysis
  • Kano Analysis

Answer: Kano Analysis

The Kano Analysis helps in understanding end - users' satisfiers and delighters, so that it could be tied up with the Six Sigma project for product development

Question No 7

7. When is DMADV used rather than DMAIC?

  • DMADV is used for products, while DMAIC for service
  • DMADV is used for services, while DMAIC for products
  • DMADV is used for new products and services, while DMAIC is used for existing products and services
  • None of the above.

Answer: DMADV is used for new products and services, while DMAIC is used for existing products and services

DMADV is Define - Measure - Analyze - Design - Verify and is used in cases for new products and services. It is also used in cases, where DMAIC does not work.

Question No 8

8. What is Lean Six Sigma?

  • 233 defects (5 Sigma) per million opportunities are acceptable
  • 6210 defects (5 Sigma) per million opportunities are acceptable
  • Enables removing stuff which do not add value and/or causes variations
  • None of the above

Answer: Enables removing stuff which do not add value and/or causes variations

Lean Six Sigma is a mix of different tools and techniques to help achieve six sigma.

Question No 9

9. What is the Correct Sequence of Steps in a Design for Six Sigma Project ?

  • Define√®Measure -> Analyze -> Improve -> Control
  • Define -> Measure -> Improve -> Analyze -> Control
  • Identify -> Develop -> Define -> Optimize -> Validate
  • Identify -> Define -> Develop -> Optimize -> Validate

Answer: Identify -> Define -> Develop -> Optimize -> Validate

Design for Six Sigma enables designing high quality new products and services from scratch.Read more here:

Question No 10

10. What are the different levels of training for Six SIgma

  • White - Yellow - Green - Black - Master Black
  • White - Yellow - Orange - Green - Black
  • White - Yellow - Black
  • None of the above

White - Yellow - Green - Black - Master Black

It starts from White Belt and goes upto Master Black Belt. Read more.